31.1.09

Ακραίες ηδονές και μια πατατοσαλάτα

Ελπίζω πως θα είναι μια σελίδα για το καλό φαγητό. Με συνταγές που θα γράφω και με σκέψεις για τα μαγαζιά που επισκέπτομαι. Για αρχή όμως ένα απόσπασμα της σκέψης του μακαρίτη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων (βλέπε και astinomika-vivlia.blogspot.com) Μάνουελ Βάθκεθ Μονταλμπάν.

"Μια άλλη θεώρηση που επιβάλλεται παραπέμπει στην ηδονή. Κάθε ηδονή είναι απολαυστικά ανήθικη, γιατί μόνον η οδύνη είναι ηθική, όπως το είπε ο Θωμάς ο εκ Κέμπης στο έργο του Περί μιμήσεως του Χριστού. Και το πράγμα γίνεται πιο ανήθικο όταν επιδιώκεται η συνάθροιση ή ο συνδυασμός δύο τόσο ακραίων ηδονών, όπως η ηδονή του καλού φαγητού και ηδονή του καλού έρωτα.(...) Το καλό φαγητό και κυρίως το καλό ποτό χαλαρώνουν τους σφιγκτήρες της ψυχής αποπροσανατολίζουν την κουλτούρα της καταπίεσης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση μιας δυνατότητας επικοινωνίας που δεν πρέπει να σπαταληθεί" ("Ανήθικες συνταγές" του Μάνουελ Βάθκεθ Μονταλμπάν, από τις Εκδόσεις Στάχυ, τρίτη έκδοση 2000)

Και μια εύκολη συνταγή της μητέρας μου, η οποία ζει στην Τήνο, για πατατοσαλάτα.

Χρειάζεστε πατάτες. Πατάτες Νάξου οι οποίες είναι γευστικές και δεν πωλούνται στην Αθήνα, οπότε δεν έχει νόημα να τις ψάξετε , παρά μόνο αν έχετε κάποιο φίλο, συγγενή και πάει λέγοντας. Η συνταγή είναι για δύο άτομα , διότι όπως γράφει και ο Μονταλμπάν αν ξεπεράσεις τους δύο συνδαιτυμόνες, άντε τους τρεις "η ανηθικότητα μεταβάλλεται σε εκδρομή με πούλμαν".

2 μεγάλες και 4 μεσαίες πατάτες είναι μια χαρά. Παίρνετε μια χούφτα κάπαρη και την ξαλμυρίζετε. Δηλαδή αφήνουμε την κάπαρη στο νερό- το οποίο αλλάζουμε δύο , τριες φορές, για αρκετή ώρα και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε . Βράζουμε τις πατάτες για αρκετή ώρα, χωρίς όμως να λιώσουν . Τις κατεβάζουμε από το μάτι , και τις κόβουμε αφού έχουν κρυώσεις σε σχήμα κυδωνιού.

Έχουμε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο τις βάζουμε μέσα, και κόβουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και προσθέτουμε την κάπαρη και λίγο λάδι. Μετά από το ψυγείο βάζουμε δύο κουταλιές μαγιονέζα 3-4 κουταλίες μουστάρδα, και ξύδι και ανακατεύουμε τη σάλτα , μέχρι να γίνει ρευστή. Περιχύνουμε τις πατάτες και βάζουμε την επική μας συνταγή στο ψυγείο, μέχρι να παντρευτούν για 2- 3 ώρες τα υλικά. Μετά παίρνει μια έντονη παιχνιδιάρικη γεύση,λόγω της κάπαρης, του ξυδιού και της μουστάρδας. Είναι ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι , συνοδεύοντας ψάρι. Εννοείται πως τρώγεται με άνεση και τώρα, απλώς δεν χρειάζεται να τη βάλετε στο ψυγείο.

5 σχόλια:

  1. Εκ μέρους των απανταχού κολασμένων ηδονιστών καλωσορίζω αυτό το ιστολόγιο.

    Μερικές απορίες:
    1. Αν δεν έχουμε πατάτες Νάξου, και αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι βρούμε, μήπως η υλοποίηση της συνταγής ισοδυναμεί με ευκαιριακό έρωτα?

    2. Πώς κόβεται μια πατάτα σε σχήμα κυδωνιού? Μήπως η μαμά εννοεί σαν 1/4 ενός κυδωνιού?

    3. Το "δύο κουταλιές μαγιονέζα 3με μουστάρδα" σημαίνει "2 κουταλιές μαγιονέζα και 3 κουταλιές μουστάρδα" ή "2 κουταλιές μουστάρδα με μαγιονέζα"?
    Αν είναι το δεύτερο, επιστρέψτε μου να συνεισφέρω με μια συνταγή της δικής μου μαμάς:

    ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ (με μουστάρδα)
    Υλικά:
    1 φρέσκο αυγό ολόκληρο
    2 κουταλάκια ξύδι
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    1/2 κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη
    λίγο πιπέρι άσπρο
    2 κουταλάκια λεμόνι
    1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο (ή ελαιόλαδο)
    Εκτέλεση:
    Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τελευταίο ρίχνουμε το λάδι, λίγο λίγο.
    Διατηρούμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει μπορεί να είναι και μικρότερες από το 1/4 ενός κυδωνιού. Οι πατάτες Νάξου βρίσκονται στον πυρήνα της ανηθικότητας, οπότε ο ευκαιριακός έρωτας με άλλες πατάτες , δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Για αυτό όμως υπάρχει και ο γάμος της σάλτσας με την κάπαρη και το ξύδι.
    Όσο για τη μουστάρδα , εννοούσε 3-4 με κουταλιές. Σίγουρα μεγαλύτερη δόση από αυτή της μαγιονέζας, για τη συνταγή της οποίας και ευχαριστούμε θερμά. Προτιμούμε βέβαια ο λαδάκι της ελιάς στη μαγιονέζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με μπερδεύεις ρε Βασίλη.
    Πάλι δεν κατάλαβα τι γίνεται με τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήμουν σαφής. 2 κουτάλια μαγιονέζα, 4 κουτάλια μουστάρδα, ξύδι και πολύ ανακάτεμα , μέχρι να αραιώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή